Slovenské vysoké školy v týchto dňoch testujú svoju kvalitu

03.05.2012 Celý región

Bratislava 3. mája (TASR) – Slovenské vysoké školy v týchto dňoch absolvujú on-line testovanie kvality v rámci medzinárodného projektu AHELO. Na projekte sa zúčastňuje 18 vysokých škôl, z toho 13 verejných, tri súkromné a dve štátne - Akadémia Policajného zboru a Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. Testovanie sa začalo v apríli a prebiehať bude do konca mája.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje diferencovať vysoké školy podľa kvality, na základe ktorej by mali byť aj odlišne financované. Po minulotýždňovom rokovaní vlády uviedol, že na meranie kvality poslúži práve projekt AHELO. "Sme jedna z mála krajín, ktorá sa zapojila v takom masívnom meradle. Na základe výsledkov sa dá jasne stanoviť, aká je úroveň našich vysokoškolákov, budeme vedieť jasne povedať – zlá úroveň - zle vychovávate, dobrá úroveň – potrebujete nielen pochválenie, ale aj finančné ocenenie," uviedol Čaplovič.

Reálne náklady na projekt zo štátneho rozpočtu budú známe až po ukončení testovania, keď bude jasné, koľko z náhodne vybraných študentov sa do projektu naozaj zapojilo. "Ministerstvo školstva má predbežné kalkulácie, na úrovni 230.000 až 300.000 eur," povedal pre TASR hovorca rezortu Michal Kaliňák s tým, že táto suma zahŕňa len prostriedky pre verejné vysoké školy. Pridelenie dotácie pre súkromné školy plánoval schváliť ešte kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), napokon to však nestihol. Kaliňák uviedol, že dotáciu bude schvaľovať súčasná vláda.

AHELO je prvým priamym hodnotením kvality vzdelávacieho procesu a v mesiacoch marec až jún 2012 prebieha na piatich kontinentoch. Testy v projekte sú určené pre študentov v poslednom ročníku bakalárskeho štúdia a budú prebiehať v oblastiach všeobecných schopností, ekonómie a stavebníctva. Na Slovensku sa do testovania všeobecných schopností zapája 16 vysokých škôl, testovanie v oblasti ekonómie absolvuje osem škôl a v oblasti stavebníctva tri vysoké školy. "Jedna vysoká škola, Technická univerzita v Košiciach, sa zúčastňuje vo všetkých troch oblastiach, sedem vysokých škôl sa zúčastňuje v dvoch oblastiach," informoval hovorca rezortu. Z verejných vysokých škôl sa do projektu nezapojili okrem umeleckých vysokých škôl, ani Katolícka univerzita v Ružomberku, Univerzita sv. Cyrila a Metóda v Trnave, Univerzita J. Selyeho v Komárne a Technická univerzita vo Zvolene.

Keďže ide o pilotný projekt, výsledky nebudú verejné, k dispozícii ich budú mať len konkrétne vysoké školy a ministerstvo školstva.
 

Vyberte región